Voedselbos Het Groene Hart is meer dan een boomgaard.

In het groene hart bij Buitenplaats de Blauwe Meije gaan we van een wilgenbos met buxushagen een voedselbos maken. In het voorjaar van 2016 is al een begin gemaakt door het aanplanten van een eetbare haag. Dit zijn planten die bessen of vruchten geven voor de vogels of voor ons mensen.

 

Voedselbos met meidoornhaag

 

 

 

Een voedselbos is geen boomgaard!

Een voedselbos is ook geen moestuin maar een ontworpen ecosysteem waarbij 7 lagen planten worden gecombineerd (van bomen tot wortelknollen) zodat er met heel weinig werk veel eetbare planten kunnen groeien. Het systeem is speciaal gemaakt op de lokale omstandigheden zodat de planten optimaal kunnen groeien en vrucht geven. Denk daarbij aan verschillende bessen, fruitbomen zoals appel en pruim, klimplanten zoals kiwibes en druif, verschillende soorten noten en kruidachtige planten zoals aardbei, rabarber en andere planten met eetbaar blad of bloemen.

 

In een voedselbos laat je de natuur het werk doen

Een groot voordeel is de korte afstand naar het natuurgebied van de Nieuwkoopse plassen zodat plagen sneller door natuurlijke vijanden in toom worden gehouden. Het voedselbos wordt na de aanplant zoveel mogelijk met rust gelaten zodat het natuurlijke ecosysteem meehelpt om de planten gezond te houden en te voeden. Zo ontstaat er een strooisellaag waar het wemelt van de bodemdiertjes en waar schimmels de dikste takken kunnen verteren. Een gezond bodemleven is van groot belang in de totale kringloop en zorgt ervoor dat de planten voedingsstoffen en vocht tot hun beschikking hebben. Zou je meer willen leren over het bodemleven dan is de cursus Bodemleven en Composteren echt iets voor jou.

 

Invloed van mensen het grootste gevaar in een voedselbos

Bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere ingrepen kunnen het ecosysteem beschadigen dus na het aanplanten is het beter om zo min mogelijk te doen en geduldig wachten tot de planten vruchten gaan geven. Zelfs onkruid wieden en maaien zijn ingrepen die beter achterwege kunnen worden gelaten.

De natuur profiteert zeker ook mee omdat het natuurlijke ecosysteem veel variatie biedt voor spontane beplanting en vele dieren en insecten. De plantkeuze is ook zo ingedeeld dat er in ieder seizoen voor bijen en insecten wat te eten is, als dank helpen deze beestjes om de planten te bestuiven waardoor we meer vruchten kunnen oogsten.

 

Help je mee ons voedselbos vorm te geven?

Wil je op de hoogte blijven of meehelpen om het “Voedselbos het Groene Hart” op te bouwen laat het ons dan weten. We leggen het bos niet alleen voor ons zelf aan maar vooral om te laten zien dat het ook anders kan en zonder de natuurlijke bronnen uit te putten. Het voedselbos heeft vooral een educatieve functie om mensen te inspireren en ook kinderen te leren hoe mooi de natuur in elkaar zit. Nu al geven we regelmatig wildplukwandelingen om te laten zien welke eetbare planten er nu al groeien, zelfs ik als ervaren plantenkenner leer nog steeds bij over de wonderen van de natuur.

Wil je meer weten of je aanmelden als supporter van het Voedselbos laat het ons weten door een bericht te sturen via het reactieveld hieronder.

 

Tuinontwerper en schrijver Geral Overbeek.

Vertel uw netwerk over ons

1 comment on “Voedselbos Het Groene Hart”

  1. Pingback: Video Voedselbossen in Ontwikkeling - Tuincursus Online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.